Abtskeuze te Zundert

16 oktober 2020

In de ochtend van 12 oktober 2020 hebben de trappisten van de Abdij Maria Toevlucht te Zundert Dom Guido Van Belle tot nieuwe abt gekozen voor een termijn van zes jaar. De abtszegening vindt vanwege de coronamaatregelen plaats in besloten kring op vrijdag 13 november 2020.

Dom Guido werd in 1959 geboren te Ninove (België). Hij trad in te Zundert in 1995 en legde zijn plechtige professie af in 2001. Bisschop Muskens wijdde hem in 2005 tot priester. Sinds 2017 was Dom Guido Superior ad Nutum (tijdelijk overste) van de abdijgemeenschap van Zundert.

Leven in afzondering
Op 17 april 2020 gaf broeder Guido een interview aan de website van het Bisdom Breda. Vanuit zijn monastieke ervaring bood broeder Guido hulp bij de beleving van een periode van afzondering zoals een lockdown. “Houd vast aan een dagritme en breng structuur aan in de dag. Zorg voor je persoonlijke hygiëne. Denk eraan dat je je elke dag scheert bijvoorbeeld. Haal ook dagelijks een frisse neus en zit niet heel de dag voor je beeldscherm. Selecteer ook momenten waarop je jezelf informeert. Kijk niet de hele dag naar allerlei nieuwssites en sociale media die onrust kunnen veroorzaken. Neem ook dagelijks een kwartier rust om gewoon wat te ‘suffen’ en let dan op je ademhaling. Steek eens een kaarsje op en verbind je met dierbaren, met de hele wereld.”.

Maria Toevlucht
De eerste trappisten arriveerden in 1899 in Zundert. Zij kwamen van de Tilburgse abdij Koningshoeven. Zij begonnen met de bouw van een klooster dat moest dienen als toevluchtsoord voor Franse monniken die als gevolg van anti-clericale maatregelen in hun vaderland naar Zundert zouden komen. Vandaar werd de gemeenschap toegewijd aan Maria Toevlucht. De Franse monniken zijn nooit gekomen. Op 24 mei 1900 (Hemelvaartsdag) wijdde de abt van Tilburg kerk en klooster in. Met twaalf monniken begon de gemeenschap officieel als priorij van Koningshoeven te functioneren. In 1938 werd deze priorij een zelfstandige abdij. Broeder Guido is de zevende abt van de abdij. De trappisten leven van de opbrengsten van de abdijwinkel, de bierbrouwerij en het gastenhuis. Momenteel bestaat de gemeenschap uit vijftien monniken.

Andere berichten