Diaconaal werkbezoek aan ontmoetingsplek ’t Stoofje

31 mei 2013

Op 29 mei 2013 bracht bisschop Liesen een bezoek aan ontmoetingsplek ’t Stoofje in Oudenbosch. Het werkbezoek vond plaats in het kader van het bezoek van de bisschop aan het parochiële samenwerkingsverband Oudenbosch.

Een gastvrij thuis
‘t Stoofje is sinds jaar en dag in Oudenbosch en omstreken bekend als een plaats waar mensen welkom zijn voor een kop koffie en een gesprek. Rie Crynen, een van de vrijwilligsters, vertelde dat het huis in de jaren ’60 en ’70 mensen opving die onderdak zochten. De plaats kreeg een nieuwe impuls toen drie zusters franciscanessen er een gastvrij thuis schiepen voor iedereen die voor wat gezelligheid, aanspraak of juist een luisterend oor aankwam. De knusse huiskamer van het huis functioneert nog steeds op deze manier.

Ontmoeting en contact
Nu wordt ’t Stoofje volledig gedragen door een zeventigtal vrijwilligers. Om inkomsten te verwerven begon men in de jaren ’80 met een tweedehandswinkel. Dat bleek een gouden greep. Niet alleen staan veel mensen hun overtollige kleding en gebruiksvoorwerpen voor niets af voor het goede doel. Mevrouw Rie Crynen vertelde dat achter veel schenkingen een bijzonder verhaal zit, dat uitnodigt tot dieper contact. Zo bracht onlangs een vrouw die ongeneeslijk ziek is een aantal spullen naar de winkel.

Kijkje in de keuken
Inmiddels is het aanbod van ’t Stoofje fors uitgebreid met allerlei ontspannende en bezinnende activiteiten. De bisschop nam letterlijk een kijkje in de keuken, de winkel en in de bezinningsruimte. De franciscaanse geest van bescheidenheid en dienstbaarheid die is ingebracht door veel religieuzen die als vrijwilliger hebben meegewerkt is nog steeds voelbaar. De afbeeldingen van Franciscus en de franciscaanse Tau-kruisen die hier en daar te vinden zijn, roepen daartoe ook op.

Vrijwilligerswerk
Door de contacten die via de winkel ontstaan, zijn er ook mensen die vrijwilliger worden voor ‘t Stoofje. Op de vraag van de bisschop of het lukt voldoende vrijwilligers te vinden, werden er wel zorgen uitgesproken. Het meedoen in de huiskamer en in de winkel heeft voor veel mensen weinig allure. Niettemin is het dankbaar en vruchtbaar werk dat de aandacht van andere plaatsen heeft getrokken en navolging heeft gekregen.

 

Andere berichten