Katholiekleven.nl portretteert Diaconale Stad Roosendaal

12 mei 2017

“Het doel van het Speel- Leerhuis is de kinderen helpen. Deze wijk geldt officieel als achterstandswijk.” Miranda Bogers is sinds twee jaar vrijwilliger bij het Speel- Leerhuis in Roosendaal. “Er komen hier Nederlandse kinderen, buitenlandse kindjes die over het algemeen moslim zijn, Poolse katholieke kindjes en een Portugees kindje.”

In de nieuwe serie De Werken Van portretteert katholiekleven.nl de vrijwilligers die het project dragen. Zoals Miranda Bogers en Els van Ostaijen. De laatste woont al meer dan zes jaar in de wijk. “Nee, dit is denk ik geen achterstandswijk. Juist niet,” vertelt ze. “Het is een multiculturele wijk. Iedereen leeft samen. Wij lopen niet achter, maar juist voor op de rest.”

Cas van Beek is coördinator van het Speel- en Leerhuis. Het project startte toen hij pastoraal werker was in Roosendaal. Nu is hij met pensioen. “Met vrijwilligers van verschillende achtergronden zorg je dat de kinderen samen leuke dingen kunnen doen en probeer je ze iets bij te brengen over samen optrekken.” Het Speel- Leerhuis is een onderdeel van De Diaconale Stad Roosendaal en de Sint Norbertusparochie. De Diaconale Stad is actief voor jong en oud en geeft impulsen aan ‘goed samenleven’.

(Foto: Ramon Mangold)

“Je merkt dat jongeren je heel duidelijk bevragen op waarom je de dingen doet die je doet en op de samenhang die je ziet in de wereld. Ze bevragen je op je mensvisie en je wereldbeeld,” vertelt Cas. “De mensvisie is er één, waarin iedere mens dezelfde waardigheid heeft. En onze wereldvisie geeft aan, dat we het samen moeten doen. Dat komt recht uit mijn geloof. Ik wil kinderen leren er samen uit te komen in plaats van het conflictmodel dat ze op tv zien.”

De serie portretten en korte interviews werd gemaakt op woensdag 5 april. Die middag komt ook Stichting Boost voorrijden in een grote gele bus. Boost verzorgt jongerenwerk in de gemeente Roosendaal. “We willen vreedzame wijken. Daarom ‘bemoeien’ we ons met de vrije tijd van jongeren,” vertelt Bas Huijbregtse. “Wat ik stoer vind aan Cas is dat we allebei met beide benen in de stad willen staan en die beter willen maken. Dat doen we vanuit onze drive, vanuit ons geloof.”

De rubriek De Werken Van startte in het Heilig Jaar van Barmhartigheid, dat hernieuwd aandacht vroeg voor de werken van barmhartigheid.

De portretten worden de komende weken gepubliceerd op www.katholiekleven.nl/de-werken-van en de Facebook pagina.

Website van De Diaconale Stad: www.dediaconalestad.nl

Andere berichten