Religieus leven: Interview met zr. Maria Magdalena van Bussel, priorin Sint-Catharinadal Oosterhout (BN/De Stem

22 september 2014

Op zaterdag 6 september publiceerde dagblad BN/De Stem een interview van de hand van Jacques Hendriks met zuster Maria Magdalena van Bussel, priorin van Sint-Catharinadal te Oosterhout. Het is het eerste in een maandelijkse reeks interviews met bekende West-Brabanders die allemaal in het teken zullen staan van ‘stilstaan’. De interviews vinden plaats in de priorij Sint Catharinadal waar al sinds 1647 norbertinessen leven.

Christus
Zuster Maria Magdalena vertelt in het interview over haar roeping, de spiritualiteit van haar orde en de toekomst van haar kloostergemeenschap. Zuster Maria Magdalena is altijd religieus bewogen geweest. Ze verlangde een gezin te stichten. Ze was al verloofd toen ze gegrepen werd door Christus. Ze vertelt: “Toch vroeg ik mij af of ik wel de goede vrouw voor mijn verloofde was. Er was nog iets anders, de gegrepenheid door Jezus Christus.” Na lang nadenken brak ze haar verloving af.

Kloosterleven
Ze had het daar moeilijk mee. “Ik wist dat ik de goede keuze gemaakt had, maar ik dacht: Wat moet ik nou? Het speelde totaal niet om naar het klooster te gaan. Op een gegeven moment liep ik tegen het boekje ‘Achter de kloostermuren’ van Fred Lammers aan. Een hoofdstuk ging over Catharinadal. Ik dacht: ’Als iemand naar het klooster wil gaan, dan moet die absoluut voor Oosterhout kiezen.’ Maar voor mezelf was dat totaal niet aan de orde.” Later bleek dat het toch haar weg was.

‘Roeping’
Ze gebruikt liever niet het woord ‘roeping’. “Ik heb iets tegen het woord roeping in dit geval. Net alsof je een stem hoort. Nee, het is de gegrepenheid die je voelt als je iemand ontmoet van wie je zegt: ‘Dit is ‘m. Daar wil ik mee verder. Ik wist dat ik het moest doen, dat ik hier moest zijn. Toen ben ik al snel ingetreden.”

God en mensen
De norbertinessen volgen de Regel van Augustinus. Zuster Maria Magdalena zegt hierover: “Het essentiële van onze gemeenschap is dat we vanuit de spiritualiteit van St. Augustinus enerzijds de lijn naar God hebben, maar nooit zonder de mensen. We zijn nog wel een gesloten gemeenschap – we werken niet in de maatschappij – maar we zetten alles open: deuren, harten, voor de mensen buiten deze gemeenschap. Om een beetje wegwijzer te zijn naar God. Iets te laten proeven van ons leven, idealisme, onze inspiratie.”

Toekomst van de gemeenschap
Momenteel telt de gemeenschap 18 zusters, waarvan de oudste 91 en de jongste 36 jaar oud is. De gemeenschap is in de loop der eeuwen nooit groter geweest dan zestig zusters. Over de toekomst zegt zr. Maria Magdalena: “We denken niet in kwantiteit, maar in kwaliteit. Het gaat er om wat we nu als gemeenschap kunnen betekenen. We laten de toekomst over in Gods hand.” Dit sluit menselijke verantwoordelijkheid niet uit. Zuster Maria Magdalena: “We moeten zelf nadenken, plannen smeden, dromen hebben. Dus ja, ik maak me zorgen, maar we gaan niet bij de pakken neerzitten.”

Het is mogelijk bij de norbertinessen te verblijven. Voor verdere informatie zie: www.sintcatharinadal.nl Op de site is ook de volledige tekst van het interview met zuster Maria Magdalena te lezen.

 

 

Andere berichten